Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak, eğitim-öğretim süreçlerimizi sürekli iyileştirmek, akademik kaliteyi artırmak ve öğrencilerim...
Ders İçerikleri
1.YIL 1.DÖNEM (2024-2025 Eğitim-Öğretim Dönemi'nden İtibaren Uygulanacak Müfredat)
ENG 111 Genel İngilizce 1
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Öğrencilerden, akademik ve mesleki çalışmaları için İngilizce kullanımlarını, okuma, dinleme ve konuşma ve yazma becerilerinin yanı sıra kelime dağarcığı ve gramer bilgilerini geliştirmeleri beklenmektedir.
GAS 103 Gıda Bilimi I
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Gıdaların ana bileşenleri olan karbonhidratlar, proteinler ve yağlar ve bu bileşenlerin atomik yapısı genel olarak incelenir. Suyun genel yapısı, gıdalarda köpük oluşumu, asit-baz, emülsiyon, jel, çözelti vb. temel kavramlar açıklanır. Mikroorganizmaların gıda proseslerindeki işlevselliği ve tat-aroma kavramları incelenir.
GAS 105 Gıda Hijyeni
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Gıdaların bozulmasına neden olan biyolojik, kimyasal ve fiziksel faktörler ve bozulmayı önleyen metotlar anlatılır. Gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi, mutfak alanı ve kullanılan araç gerecin sanitasyonu, üretim esnasında dikkat edilmesi gereken hijyen adımları ve HACCP kavramı anlatılır. Gıdaların nakliyesi, hazırlanması, pişirilmesi, çözdürülmesi ve sıcak tutulması sırasında gıda güvenliği ve hijyenin sağlanması için gerekli bilgileri içerir.
GAS 109 Mutfak Hesaplamaları
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 3
Yiyecek içecek sektörünün profesyonel mutfak uygulamaları ve ölçümlerinde, birim çevirmeler ve hesaplamalarında, reçetelerin ölçeklendirilmesinde, yüzde ve oran hesaplamaları, gıda maliyetleri, kar-zarar hesapları, kazanç ve kayıplar ile fiyat belirleme aşamalarında gerekli olan matematik bilgisini içermektedir.
GAS 117 Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 3
Bu ders Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimine giriş niteliğinde olup 4 yıllık lisans eğitiminde edinilecek mutfak kültürü ve uygulamaları, gastronomi ve bilim ilişkisi, işletme yönetim bilgi ve beceriler hakkında öğrencilere temel düzeyde bilgiler verilir. Gıdaların sunumu, servisi, temel mutfak ekipmanları ve mutfak personelinin sorumlulukları konuları hakkında bilgilere yer verilir.
GE 113 Bilgisayar
Ön Koşul: Yok– Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Öğrencilere bilgisayar kullanımı ve mesleki program uygulamalarına ilişkin bilgiler verilecektir.
ELEC 101 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 1 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
Kredi: 3 AKTS:5
A. GE 111 Üniversite Kültürü
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders boyunca; Üniversite kavramının tarihsel gelişimi ve değerleri, Üniversite taksonomisi, teknoloji, bilişim ve iletişim teknolojilerinin eğitime etkileri, akademik etik ve sorumluluklar ve benzeri konular ele alınmaktadır.
TKL 111/YTO 111 Türkçe 1 (Yabancılar için Türk Dili)
Ön Koşul: Yok– Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Türk Dili dersi konularının ve bu dildeki türlere (roman,hikaye,masal,şiir, öykü, anı vb.) aşinalık kazandırılır. Öğrenci tarihî gelişiminden bu yana Türk dili hakkında fikir sahibi olur; belirli türleri de anlayarak dilekçe, günlük tutabilir.Türkçe programında yer alan yabancı uyruklu öğrenciler ise YTO kodlu dersi alırlar. Onların derslerinde ise Türkçenin gramerine (Ses, şekil bilgisi, cümle bilgisi, edat,ünlem vb.) ilişkin bilgiler öğretilir.
1.YIL 2.DÖNEM
ENG 112 İngilizce 2
Önkoşul Yok- Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Bölüm öğrencilerinin akademik dil becerilerini geliştirmeyi amaçlar
GAS 104 Gıda Bilimi 2
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
103 Gıda Bilimi 1 dersini almış olan öğrenciler bu derse kayıt yaptırabilir. Kristalizasyon, oksidasyon, kaynatma, dondurma vb. kavramlar öğretilir. Gıdaların muhafaza ve pişirilme yöntemleri, gıda katkı maddeleri, pişirme ile gıdalarda meydana gelen değişikler incelenir.
GAS 108 Beslenme Bilimi
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Bu dersin amacı genel çerçevede iyi beslenmenin temel ilkelerini bilimsel olarak öğrencilere aktarmaktır. İçeriğinde; sağlık ve beslenme ilişkisi, besleyici ve sağlıklı diyetler, bireylerin yaşam şekli ve yeme alışkanlıklarının sağlık ile olan ilişkisi, beslenmenin hastalıklar üzerindeki rolü (diyabet, obezite kanser) ve dengeli beslenme için gıdaların hazırlığı konularında detaylı bilgilere yer verilir. Öğrenciler, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su hakkında bilgi sahibi olur. Ayrıca gıdaların enzimler yardımıyla sindirimi, bir yemeğin kalori ve porsiyon değerleri konuları dersin kapsamındadır. Farklı yaşlardaki (emzikliler, çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar) ve bazı özel beslenme durumlarındaki (hamilelik ve yeme bozuklukları vb.) kişilerin dengeli beslenmesi için uygun besin grupları konuları öğretilir.
GAS 114 Temel Mutfak Teknikleri
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Yiyecek içecek işletmelerinde bulunan mutfak ekipmanlarının kullanımı ve organizasyonu, bıçak kullanımı ve kesme teknikleri tanıtılır. Mutfaklarda ekipman, ortam ve çalışan hijyeni konuları anlatılır. Öğrencilerin temel mutfak teknikleri hakkında beceri ve bilgileri uygulamalı olarak geliştirilir. Konaklama tesislerinin ve restoranların endüstriyel mutfaklarında gereken tüm bilgiler, tamamlayıcı mutfak uygulamaları ile desteklenir. Temel pişirme ve kesim teknikleri uygulanarak çorba, sebze, soslar, pilavlar ve makarnaların hazırlanması ve yapımının öğretilmesi konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
STAT 112 İstatistik
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 2 AKTS: 3
Bu dersin temel amacı, istatistiksel kavramlar ve teknikler hakkında temel bilgileri vermektir. Öğrenciler, istatistiğin bazı özel uygulamalarıyla, veriyi toplamak, özetlemek ve çözümlemek (analiz etmek) ve analiz sonuçlarını raporlamak için kullanılan adım ve yöntemleri öğreneceklerdir.
ELEC 102 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 112 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
Kredi: 3 AKTS:5
A. GE 104 Sosyoloji
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu dersin amacı öğrencilere sosyoji hakkında bilgi vermektir. sosyolojinin temel kavramları, kültür, eşitsizlik, ırk, aile, kentleşme gibi çeşitli konular açıklanacaktır.
B. GE 106 Yaratıcı Drama
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders, öğrencilerin grup doğaçlamaları ve kişisel doğaçlama egzersizleri ile kendini özgün bir şekilde ifade becerileri geliştirilir.
C. GE 112 Kent Kültürü
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu derste, öğrencilere dünyadaki kentlerin kültürleri hakkında okumalar, bilgiler verilmektedir.
TKL 112/ YTO 112 Türkçe 1 (Yabancılar için Türk Dili)
Ön Koşul: Yok– Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Türk Dili dersi konularının ve bu dildeki türlere (roman,hikaye,masal,şiir, öykü, anı vb.) aşinalık kazandırılır. Öğrenci tarihî gelişiminden bu yana Türk dili hakkında fikir sahibi olur; belirli türleri de anlayarak dilekçe, günlük tutabilir.Türkçe programında yer alan yabancı uyruklu öğrenciler ise YTO kodlu dersi alırlar. Onların derslerinde ise Türkçenin gramerine (Ses, şekil bilgisi, cümle bilgisi, edat,ünlem vb.) ilişkin bilgiler öğretilir.
2.YIL 1.DÖNEM
GAS 201 Fermente Gıda Ürünleri
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Başlıca fermantasyon yöntemleri. Öne çıkan fermente gıda ürünleri; bira, şarap, damıtılmış içkiler, yoğurt, peynir, fermente et ürünleri, turşu, sirke, mantar, çay, zeytin, ekmek yapımı ve geleneksel fermente gıdalar ana başlıklar olarak dersin içeriğinde yer alan konuları oluşturmaktadır.
GAS 203 Mutfak Teknikleri-1
Ön Koşul Yok- Z
Kredi: YK: 4 AKTS: 7
Öğrenciler “Temel Mutfak Teknikleri” dersinde kazandıkları bilgi ve becerileri geliştirerek, temel pişirme ve kesim tekniklerini kullanarak; kanatlı hayvan, et ve balık uygulamaları ile çorba, sebze, stok, soslar ve makarnaların hazırlanması ve yapımını detaylarıyla öğrenirler. Uluslararası otel ve restoran sektöründeki endüstriyel mutfaklarda gereken orta ve ileri düzey bilgi ve becerileri edinmelerini sağlamak için bireysel uygulamalar yaparak dersi tamamlarlar. Öğrenciler, mutfak uygulamalarındaki bölgesel ve uluslararası trendleri ve alandaki itici güçleri analiz eder ve bilgileri çalışmalarında uygulamaya koyar.
GAS 205 Sunum ve Tabaklama
Ön Koşul Yok- Z
Kredi: YK: 4 AKTS: 7
Bu derste, profesyonel mutfaklarda temel olarak kullanılan tabak sunum teknikleri, sos çekme yöntemleri, yiyecekleri görsel açıdan çekici hale getirmenin kuralları ve incelikleri açıklanmaktadır
HIST 211 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I/YTT 211 Yabancı Öğrencilere Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Önkoşul Yok – Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır. Türkçe bölümde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler YTT kodlu olan dersi alılar. Onların dersinde ise Osmanlı Devleti'nin son döneminde yapılan ıslahatların başarısızlığının nedenleri ile bunların Atatürk dönemindeki inkılaplara etkisi örneklerle açıklanmalıdır.
ELEC 201 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 201 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
Kredi: 3 AKTS:5
A. GE 211 Sosyal Sorumluluk ve Etik
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Dersin içeriğinde etik kavramı, anlamı, tarihi süreci, uygulamaları, meslek etiği ve sosyal sorumluluk kavramları tartışılır ve öğrenciler tarafından sosyal sorumluluk projeleri geliştirilerek proje döngüsü tanınır.
B. GE 311 Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Yenilik, teknoloji, Ar-Ge, yöntem, özgün değer, bilimsel araştırma ve proje ile ilgili kavramları tanımak, yenilik geliştirme yaratıcı düşünme yöntem ve süreçlerini yorumlamak, fikri haklar ile ilgili konuları yorumlamak ve bilimsel proje önerisi hazırlama aşamalarını uygulamak, özellikle tez ve bitirme projelerinin bilimsel araştırma projesi haline getirilmesini uygulamak.
ELEC 203 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 203 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. ENG 211 Akademik İngilizce III
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Öğrencilerden, akademik ve mesleki çalışmaları için İngilizce kullanımlarını, okuma, dinleme ve konuşma ve yazma becerilerinin yanı sıra kelime dağarcığı ve gramer bilgilerini geliştirmeleri beklenir.
2.YIL 2.DÖNEM
GAS 200 Staj I
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK:0 AKTS:5
Öğrenci 20 gün olan bu stajı bölümün uygun bulduğu bir işyerinde ve meslek pratiği ortamlarında gerçekleştirir. Bölüm sitesi duyurularını takip ederek belirtilen formatta ve ilgili tarihte eksiksiz bir şekilde staj belgelerini teslim etmekle yükümlüdür.
GAS 204 Mutfak Teknikleri 2
Ön Koşul: GAS 203
Kredi: YK: 4 AKTS: 7
Öğrencilere bu derste reçetelerin zamanlama açısından etkili kullanımı vurgulanarak; gıdaların hazırlanması, uygun pişirme tekniği seçimi ve gıdaların pişirilmesi öğretilir. Stokların hazırlanması, detaylı mutfak uygulamaları ve unlu mamul hazırlama teknikleri ile ilgili çalışmalar yapılır. Özenli ve lezzetli yemeklerin hazırlık ve pişirme süreçlerinin kısa zamanda gerçek müşteriye sunumunun ve servisinin nasıl yapılması gerektiği anlatılır. Dersin içeriğinde sıcak- soğuk yemek uygulamaları ve sunumu detaylı olarak yer alır.
GAS 206 Yiyecek ve İçecek Yönetimi
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Bu derste yiyecek ve içecek yönetimi sistemlerinin uygulamaları ve temel prensipleri gösterilir. Yiyecek ve içecek üretiminin operasyonel etkinliği ve uluslararası turizm endüstrisindeki hizmet imkanları incelenir.
GAS 218 Gastronomi Tarihi
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 2 AKTS: 5
Bu derste yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişimi süreç içinde incelenir. Rönesans döneminden günümüze kadar geçen süreçteki Avrupa ve dünya kültürlerine yer verilir. Endüstri devriminden günümüze üretim sistemlerinin geçirdiği değişim ve gastronomi üzerine etkileri incelenir. Yiyecek üretimi ve tüketimi ile ilgili olarak bireysel ve sosyal açılardan ortaya çıkan değişiklikler hakkında bilgi verilir.
HIST 212 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I/YTT 212 Yabancı Öğrencilere Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Önkoşul Yok – Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır. Türkçe bölümde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler YTT kodlu olan dersi alılar. Onların dersinde ise Osmanlı Devleti'nin son döneminde yapılan ıslahatların başarısızlığının nedenleri ile bunların Atatürk dönemindeki inkılaplara etkisi örneklerle açıklanmalıdır.
ELEC 202 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 202 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. ENG 212 Akademik İngilizce IV
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Öğrencilerden, akademik ve mesleki çalışmaları için İngilizce kullanımlarını, okuma, dinleme ve konuşma ve yazma becerilerinin yanı sıra kelime dağarcığı ve gramer bilgilerini geliştirmeleri beklenir.
3.YIL 1.DÖNEM
GAS 301 Türk Mutfağı 1
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılmasının amaçlandığı bu dersin içeriğinde ayrıca Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri, eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması ve bugün gelinen noktada Türk yerel mutfak özellikleri yer alır. Öğrenciler coğrafi bölgelerin Türk mutfağına sunduğu zenginlikleri mevsim, iklim, toprak, hammadde, alışkanlıklar vb. açısından uygulamalarla öğrenirler. Güz dönemine uygun olarak Karadeniz mutfağı, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu mutfakları ağırlıklıdır.
GAS 303 İçecekler
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
İçeceklerin tarihsel gelişimi ve kültürle etkileşimi, alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretimi ve depolanması, yiyecek ve içecekler arasındaki uyum incelenir.
GAS 305 Menü Planlama
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Menü planlama ilkeleri doğrultusunda farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek menüler geliştirir. Öğrenciler, düşük/yüksek kalorili beslenme grupları, belirli besin gruplarından kaçınan kişiler (et, işlenmiş gıda ve sağlıklı beslenme konusunda hassasiyeti olan müşteriler) için nasıl menü hazırlayabileceklerini öğrenirler. Öğrenciler bir yiyecek, içecek operasyonunu nasıl yönetecekleri konusunda beceri kazanırlar. Bu derste öğrenciler vaka analizi olarak bir restoran menüsü hazırlayacaklardır.
GAS 317 Mutfak Operasyonları
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Yeni teknolojilerin yemek servis operasyonlarına adapte edilmesi, profesyonellik ve liderlik, yemek servis operasyonlarına nicel muhakemenin uygulanması, profesyonel iletişim becerileri, insan kaynakları operasyonları vb. konular bu ders kapsamında öğretilmektedir.
ELEC 301 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 301 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
Ön Koşul: Yok-S
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
ELEC 303 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 303 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GAS 309 Baharatlar ve Soslar
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders, baharat ve sosların tanımı, sınıflandırılması ve gastronomideki önemini kapsamlı biçimde ele alır. Türk ve dünya mutfaklarında kullanılan otlar, baharatlar ve soslar uygulamalı olarak incelenir. Lezzetlendirme süreçlerinde kullanılan bu unsurların duyusal, besinsel ve kültürel etkileri detaylandırılır.
3. YIL 2. DÖNEM
GAS 300 Staj II
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK:0 AKTS: 5
Öğrenci 20 gün olan bu stajı bölümün uygun bulduğu bir işyerinde ve meslek pratiği ortamlarında gerçekleştirir. Bölüm sitesi duyurularını takip ederek belirtilen formatta ve ilgili tarihte eksiksiz bir şekilde staj belgelerini teslim etmekle yükümlüdür.
GAS 316 Dünya Mutfakları
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS:8
Bu dersin içeriğinde Avrupa, Uzak Doğu, Asya ve Amerika kıtalarına ait mutfakların öne çıkan özellikleri ve uygulamaları yer alır. Öğrencilerin bu coğrafyalardaki yiyecek kültürü ve mutfakları konularında bilgi sahibi olmaları sağlanır. Dünya üzerindeki o bölgelere ait reçetelerin bilgisi teorik ve uygulamalı olarak verilir.
GAS 322 Türk Mutfağı 2
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 7
Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılmasının amaçlandığı bu dersin içeriğinde ayrıca Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri, eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması ve bugün gelinen noktada Türk yerel mutfak özellikleri yer alır. Öğrenciler coğrafi bölgelerin Türk mutfağına sunduğu zenginlikleri mevsim, iklim, toprak, hammadde, alışkanlıklar vb. açısından uygulamalarla öğrenirler. Bahar dönemine uygun olarak Akdeniz mutfağı, Ege mutfakları ağırlıklıdır.
ELEC 302 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 302 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. YK: 3 AKTS: 5
ELEC 304 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 304 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GAS 304 Duyusal Analiz ve Labarotuvar Teknikleri
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders, gıdanın duyusal kalite özellikleri ve gastronomideki önemi, duyusal algı, panelist seçimi ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, kullanılan skalalar, duyusal analiz tekniklerinin seçimi ve farklı mutfak teknikleri ve formülasyonları içeren gıdalara uygulanması, ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi gibi konularını içerir.
4.YIL 1.DÖNEM
GAS 401 Endüstriyel Mutfak ve Restoran Tasarımı
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Bu ders misafir edilecek müşterilerin taleplerini karşılayabilecek bir yapıda tasarlanacak olan restoranın ve endüstriyel mutfağın sahip olması gereken özelliklerin, genel konseptinin ve kullanılacak sistemlerin belirlendiği ve örneklerle açıklandığı bir derstir.
GAS 405 Gastronomide Yeni Trendler
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Gastronomi ve yiyecek içecek sektöründeki güncel gelişmeleri incelemek, yorum yapmak , sürdürülebilir tarım, moleküler ve füzyon mutfak uygulamaları hakkında bilgi edinmek ,Türkiye de ve dünyada gastronomi müzeleri hakkında bilgi edinmek.
GAS 413 Unlu Mamul Üretimi
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 4 AKTS: 8
Bu dersin amacı, öğrencilere profesyonel mutfaklarda yapılan çeşitli tahıl ürünleri, un ve ekmek
çeşitleri, ve bu tahıl ürünlerinden yapılan farklı unlu mamül ürünlerinin hammaddeleri, yapım
aşamaları, kullanılan alet-ekipmanlarını aktarmaktır. Dersin uygulamasında ise, teorikte öğrenilen bilgi ve becerileri kullanarak farklı reçelerle, çeşitli fırıncılık ve pastane ürünleri, hamurlar, ekmekler, yapısında un bulunan tatlılar, yufka ve bu hamurlarla hazırlanan değişik tariflerin yapımı ve sunumu konusunda bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanır.
ELEC 401 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 401 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GE 411 Sistem Düşüncesi
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Bu ders sistem yaklaşımı ve diyagramları, Pareto analizi, Problem çözme metodolojisi, Kaizen yaklaşımını içerir.
ELEC 403 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 403 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GAS 407
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders, mutfakta gerçekleşen fiziksel ve kimyasal süreçlerin bilimsel temellerini açıklar. Gıdalarda meydana gelen jelatinleşme, emülsiyon oluşumu, viskozite değişimleri, kristalizasyon ve enzimatik reaksiyonlar gibi temel kavramlar incelenir.
4. YIL 2. DÖNEM
GAS 404 Mezuniyet Projesi
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 7 AKTS: 10
Bu derse kayıt yaptırabilmek için öğrencinin son dönem öğrencisi olması gerekir. Öğrenci dört yıl boyunca almış olduğu teorik dersler, pratik uygulamalar ve uygulamalı eğitimlerin sonucunda edindiği tecrübeleri birleştirerek alanında donanım sahibi olduğunu gösterebileceği bir proje çalışması yapar. Ders süresince öğrencilere araştırma yapma, literatüre ulaşma ve okuyup anlama, veri toplama, verilerin çözümlenmesi ve yorumlanması ve projenin yazılı ve sözlü olarak sunulması konularının anlatıldığı teorik dersler verilerek öğrencilerle birebir görüşme şeklinde yürütülerek tamamlanmaktadır.
GAS 406 Gıda Mevzuatı
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Türkiye'de ve Dünyada Besin kontrolünün amacını, gıda mevzuatında yer alan temel kavramları, Türkiye'de ve Avrupa'da besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri açıklamak ve değerlendirmektir.
GAS 408 Gastronomi ve İletişim
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Bu derste gastronominin kültürel miras olarak taşıdığı değer ve iletişimle kurduğu bağ çok yönlü olarak ele alınacaktır.
ELEC 402 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 402 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
ELEC 404 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 404 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GAS 422 Çikolata ve Pastacılık
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Çeşitli tahıl ürünlerinin besleyici ve teknolojik özellikleri, un üretimi, ekmekçilik ve pastane ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve işlem akışındaki kullanılan makine ve ekipmanları içerir. Dersin uygulaması olarak her hafta mutfaklarda çeşitli pastane ürünleri (ekmek, börek, pasta, şerbetli tatlılar vb.) hazırlama üretim aşamaları öğrenciye gösterilir.
ENG 111 Genel İngilizce 1
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Öğrencilerden, akademik ve mesleki çalışmaları için İngilizce kullanımlarını, okuma, dinleme ve konuşma ve yazma becerilerinin yanı sıra kelime dağarcığı ve gramer bilgilerini geliştirmeleri beklenmektedir.
GAS 103 Gıda Bilimi I
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Gıdaların ana bileşenleri olan karbonhidratlar, proteinler ve yağlar ve bu bileşenlerin atomik yapısı genel olarak incelenir. Suyun genel yapısı, gıdalarda köpük oluşumu, asit-baz, emülsiyon, jel, çözelti vb. temel kavramlar açıklanır. Mikroorganizmaların gıda proseslerindeki işlevselliği ve tat-aroma kavramları incelenir.
GAS 105 Gıda Hijyeni
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Gıdaların bozulmasına neden olan biyolojik, kimyasal ve fiziksel faktörler ve bozulmayı önleyen metotlar anlatılır. Gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi, mutfak alanı ve kullanılan araç gerecin sanitasyonu, üretim esnasında dikkat edilmesi gereken hijyen adımları ve HACCP kavramı anlatılır. Gıdaların nakliyesi, hazırlanması, pişirilmesi, çözdürülmesi ve sıcak tutulması sırasında gıda güvenliği ve hijyenin sağlanması için gerekli bilgileri içerir.
GAS 109 Mutfak Hesaplamaları
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 3
Yiyecek içecek sektörünün profesyonel mutfak uygulamaları ve ölçümlerinde, birim çevirmeler ve hesaplamalarında, reçetelerin ölçeklendirilmesinde, yüzde ve oran hesaplamaları, gıda maliyetleri, kar-zarar hesapları, kazanç ve kayıplar ile fiyat belirleme aşamalarında gerekli olan matematik bilgisini içermektedir.
GAS 117 Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 3
Bu ders Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimine giriş niteliğinde olup 4 yıllık lisans eğitiminde edinilecek mutfak kültürü ve uygulamaları, gastronomi ve bilim ilişkisi, işletme yönetim bilgi ve beceriler hakkında öğrencilere temel düzeyde bilgiler verilir. Gıdaların sunumu, servisi, temel mutfak ekipmanları ve mutfak personelinin sorumlulukları konuları hakkında bilgilere yer verilir.
GE 113 Bilgisayar
Ön Koşul: Yok– Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Öğrencilere bilgisayar kullanımı ve mesleki program uygulamalarına ilişkin bilgiler verilecektir.
ELEC 101 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 1 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
Kredi: 3 AKTS:5
A. GE 111 Üniversite Kültürü
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders boyunca; Üniversite kavramının tarihsel gelişimi ve değerleri, Üniversite taksonomisi, teknoloji, bilişim ve iletişim teknolojilerinin eğitime etkileri, akademik etik ve sorumluluklar ve benzeri konular ele alınmaktadır.
TKL 111/YTO 111 Türkçe 1 (Yabancılar için Türk Dili)
Ön Koşul: Yok– Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Türk Dili dersi konularının ve bu dildeki türlere (roman,hikaye,masal,şiir, öykü, anı vb.) aşinalık kazandırılır. Öğrenci tarihî gelişiminden bu yana Türk dili hakkında fikir sahibi olur; belirli türleri de anlayarak dilekçe, günlük tutabilir.Türkçe programında yer alan yabancı uyruklu öğrenciler ise YTO kodlu dersi alırlar. Onların derslerinde ise Türkçenin gramerine (Ses, şekil bilgisi, cümle bilgisi, edat,ünlem vb.) ilişkin bilgiler öğretilir.
1.YIL 2.DÖNEM
ENG 112 İngilizce 2
Önkoşul Yok- Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Bölüm öğrencilerinin akademik dil becerilerini geliştirmeyi amaçlar
GAS 104 Gıda Bilimi 2
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
103 Gıda Bilimi 1 dersini almış olan öğrenciler bu derse kayıt yaptırabilir. Kristalizasyon, oksidasyon, kaynatma, dondurma vb. kavramlar öğretilir. Gıdaların muhafaza ve pişirilme yöntemleri, gıda katkı maddeleri, pişirme ile gıdalarda meydana gelen değişikler incelenir.
GAS 108 Beslenme Bilimi
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Bu dersin amacı genel çerçevede iyi beslenmenin temel ilkelerini bilimsel olarak öğrencilere aktarmaktır. İçeriğinde; sağlık ve beslenme ilişkisi, besleyici ve sağlıklı diyetler, bireylerin yaşam şekli ve yeme alışkanlıklarının sağlık ile olan ilişkisi, beslenmenin hastalıklar üzerindeki rolü (diyabet, obezite kanser) ve dengeli beslenme için gıdaların hazırlığı konularında detaylı bilgilere yer verilir. Öğrenciler, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su hakkında bilgi sahibi olur. Ayrıca gıdaların enzimler yardımıyla sindirimi, bir yemeğin kalori ve porsiyon değerleri konuları dersin kapsamındadır. Farklı yaşlardaki (emzikliler, çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar) ve bazı özel beslenme durumlarındaki (hamilelik ve yeme bozuklukları vb.) kişilerin dengeli beslenmesi için uygun besin grupları konuları öğretilir.
GAS 114 Temel Mutfak Teknikleri
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Yiyecek içecek işletmelerinde bulunan mutfak ekipmanlarının kullanımı ve organizasyonu, bıçak kullanımı ve kesme teknikleri tanıtılır. Mutfaklarda ekipman, ortam ve çalışan hijyeni konuları anlatılır. Öğrencilerin temel mutfak teknikleri hakkında beceri ve bilgileri uygulamalı olarak geliştirilir. Konaklama tesislerinin ve restoranların endüstriyel mutfaklarında gereken tüm bilgiler, tamamlayıcı mutfak uygulamaları ile desteklenir. Temel pişirme ve kesim teknikleri uygulanarak çorba, sebze, soslar, pilavlar ve makarnaların hazırlanması ve yapımının öğretilmesi konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
STAT 112 İstatistik
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 2 AKTS: 3
Bu dersin temel amacı, istatistiksel kavramlar ve teknikler hakkında temel bilgileri vermektir. Öğrenciler, istatistiğin bazı özel uygulamalarıyla, veriyi toplamak, özetlemek ve çözümlemek (analiz etmek) ve analiz sonuçlarını raporlamak için kullanılan adım ve yöntemleri öğreneceklerdir.
ELEC 102 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 112 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
Kredi: 3 AKTS:5
A. GE 104 Sosyoloji
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu dersin amacı öğrencilere sosyoji hakkında bilgi vermektir. sosyolojinin temel kavramları, kültür, eşitsizlik, ırk, aile, kentleşme gibi çeşitli konular açıklanacaktır.
B. GE 106 Yaratıcı Drama
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders, öğrencilerin grup doğaçlamaları ve kişisel doğaçlama egzersizleri ile kendini özgün bir şekilde ifade becerileri geliştirilir.
C. GE 112 Kent Kültürü
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu derste, öğrencilere dünyadaki kentlerin kültürleri hakkında okumalar, bilgiler verilmektedir.
TKL 112/ YTO 112 Türkçe 1 (Yabancılar için Türk Dili)
Ön Koşul: Yok– Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Türk Dili dersi konularının ve bu dildeki türlere (roman,hikaye,masal,şiir, öykü, anı vb.) aşinalık kazandırılır. Öğrenci tarihî gelişiminden bu yana Türk dili hakkında fikir sahibi olur; belirli türleri de anlayarak dilekçe, günlük tutabilir.Türkçe programında yer alan yabancı uyruklu öğrenciler ise YTO kodlu dersi alırlar. Onların derslerinde ise Türkçenin gramerine (Ses, şekil bilgisi, cümle bilgisi, edat,ünlem vb.) ilişkin bilgiler öğretilir.
2.YIL 1.DÖNEM
GAS 201 Fermente Gıda Ürünleri
Ön Koşul: Yok- Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Başlıca fermantasyon yöntemleri. Öne çıkan fermente gıda ürünleri; bira, şarap, damıtılmış içkiler, yoğurt, peynir, fermente et ürünleri, turşu, sirke, mantar, çay, zeytin, ekmek yapımı ve geleneksel fermente gıdalar ana başlıklar olarak dersin içeriğinde yer alan konuları oluşturmaktadır.
GAS 203 Mutfak Teknikleri-1
Ön Koşul Yok- Z
Kredi: YK: 4 AKTS: 7
Öğrenciler “Temel Mutfak Teknikleri” dersinde kazandıkları bilgi ve becerileri geliştirerek, temel pişirme ve kesim tekniklerini kullanarak; kanatlı hayvan, et ve balık uygulamaları ile çorba, sebze, stok, soslar ve makarnaların hazırlanması ve yapımını detaylarıyla öğrenirler. Uluslararası otel ve restoran sektöründeki endüstriyel mutfaklarda gereken orta ve ileri düzey bilgi ve becerileri edinmelerini sağlamak için bireysel uygulamalar yaparak dersi tamamlarlar. Öğrenciler, mutfak uygulamalarındaki bölgesel ve uluslararası trendleri ve alandaki itici güçleri analiz eder ve bilgileri çalışmalarında uygulamaya koyar.
GAS 205 Sunum ve Tabaklama
Ön Koşul Yok- Z
Kredi: YK: 4 AKTS: 7
Bu derste, profesyonel mutfaklarda temel olarak kullanılan tabak sunum teknikleri, sos çekme yöntemleri, yiyecekleri görsel açıdan çekici hale getirmenin kuralları ve incelikleri açıklanmaktadır
HIST 211 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I/YTT 211 Yabancı Öğrencilere Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Önkoşul Yok – Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır. Türkçe bölümde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler YTT kodlu olan dersi alılar. Onların dersinde ise Osmanlı Devleti'nin son döneminde yapılan ıslahatların başarısızlığının nedenleri ile bunların Atatürk dönemindeki inkılaplara etkisi örneklerle açıklanmalıdır.
ELEC 201 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 201 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
Kredi: 3 AKTS:5
A. GE 211 Sosyal Sorumluluk ve Etik
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Dersin içeriğinde etik kavramı, anlamı, tarihi süreci, uygulamaları, meslek etiği ve sosyal sorumluluk kavramları tartışılır ve öğrenciler tarafından sosyal sorumluluk projeleri geliştirilerek proje döngüsü tanınır.
B. GE 311 Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Yenilik, teknoloji, Ar-Ge, yöntem, özgün değer, bilimsel araştırma ve proje ile ilgili kavramları tanımak, yenilik geliştirme yaratıcı düşünme yöntem ve süreçlerini yorumlamak, fikri haklar ile ilgili konuları yorumlamak ve bilimsel proje önerisi hazırlama aşamalarını uygulamak, özellikle tez ve bitirme projelerinin bilimsel araştırma projesi haline getirilmesini uygulamak.
ELEC 203 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 203 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. ENG 211 Akademik İngilizce III
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Öğrencilerden, akademik ve mesleki çalışmaları için İngilizce kullanımlarını, okuma, dinleme ve konuşma ve yazma becerilerinin yanı sıra kelime dağarcığı ve gramer bilgilerini geliştirmeleri beklenir.
2.YIL 2.DÖNEM
GAS 200 Staj I
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK:0 AKTS:5
Öğrenci 20 gün olan bu stajı bölümün uygun bulduğu bir işyerinde ve meslek pratiği ortamlarında gerçekleştirir. Bölüm sitesi duyurularını takip ederek belirtilen formatta ve ilgili tarihte eksiksiz bir şekilde staj belgelerini teslim etmekle yükümlüdür.
GAS 204 Mutfak Teknikleri 2
Ön Koşul: GAS 203
Kredi: YK: 4 AKTS: 7
Öğrencilere bu derste reçetelerin zamanlama açısından etkili kullanımı vurgulanarak; gıdaların hazırlanması, uygun pişirme tekniği seçimi ve gıdaların pişirilmesi öğretilir. Stokların hazırlanması, detaylı mutfak uygulamaları ve unlu mamul hazırlama teknikleri ile ilgili çalışmalar yapılır. Özenli ve lezzetli yemeklerin hazırlık ve pişirme süreçlerinin kısa zamanda gerçek müşteriye sunumunun ve servisinin nasıl yapılması gerektiği anlatılır. Dersin içeriğinde sıcak- soğuk yemek uygulamaları ve sunumu detaylı olarak yer alır.
GAS 206 Yiyecek ve İçecek Yönetimi
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Bu derste yiyecek ve içecek yönetimi sistemlerinin uygulamaları ve temel prensipleri gösterilir. Yiyecek ve içecek üretiminin operasyonel etkinliği ve uluslararası turizm endüstrisindeki hizmet imkanları incelenir.
GAS 218 Gastronomi Tarihi
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 2 AKTS: 5
Bu derste yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişimi süreç içinde incelenir. Rönesans döneminden günümüze kadar geçen süreçteki Avrupa ve dünya kültürlerine yer verilir. Endüstri devriminden günümüze üretim sistemlerinin geçirdiği değişim ve gastronomi üzerine etkileri incelenir. Yiyecek üretimi ve tüketimi ile ilgili olarak bireysel ve sosyal açılardan ortaya çıkan değişiklikler hakkında bilgi verilir.
HIST 212 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I/YTT 212 Yabancı Öğrencilere Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Önkoşul Yok – Z
Kredi: YK:2 AKTS:2
Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır. Türkçe bölümde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler YTT kodlu olan dersi alılar. Onların dersinde ise Osmanlı Devleti'nin son döneminde yapılan ıslahatların başarısızlığının nedenleri ile bunların Atatürk dönemindeki inkılaplara etkisi örneklerle açıklanmalıdır.
ELEC 202 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 202 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. ENG 212 Akademik İngilizce IV
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Öğrencilerden, akademik ve mesleki çalışmaları için İngilizce kullanımlarını, okuma, dinleme ve konuşma ve yazma becerilerinin yanı sıra kelime dağarcığı ve gramer bilgilerini geliştirmeleri beklenir.
3.YIL 1.DÖNEM
GAS 301 Türk Mutfağı 1
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılmasının amaçlandığı bu dersin içeriğinde ayrıca Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri, eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması ve bugün gelinen noktada Türk yerel mutfak özellikleri yer alır. Öğrenciler coğrafi bölgelerin Türk mutfağına sunduğu zenginlikleri mevsim, iklim, toprak, hammadde, alışkanlıklar vb. açısından uygulamalarla öğrenirler. Güz dönemine uygun olarak Karadeniz mutfağı, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu mutfakları ağırlıklıdır.
GAS 303 İçecekler
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
İçeceklerin tarihsel gelişimi ve kültürle etkileşimi, alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretimi ve depolanması, yiyecek ve içecekler arasındaki uyum incelenir.
GAS 305 Menü Planlama
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Menü planlama ilkeleri doğrultusunda farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek menüler geliştirir. Öğrenciler, düşük/yüksek kalorili beslenme grupları, belirli besin gruplarından kaçınan kişiler (et, işlenmiş gıda ve sağlıklı beslenme konusunda hassasiyeti olan müşteriler) için nasıl menü hazırlayabileceklerini öğrenirler. Öğrenciler bir yiyecek, içecek operasyonunu nasıl yönetecekleri konusunda beceri kazanırlar. Bu derste öğrenciler vaka analizi olarak bir restoran menüsü hazırlayacaklardır.
GAS 317 Mutfak Operasyonları
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Yeni teknolojilerin yemek servis operasyonlarına adapte edilmesi, profesyonellik ve liderlik, yemek servis operasyonlarına nicel muhakemenin uygulanması, profesyonel iletişim becerileri, insan kaynakları operasyonları vb. konular bu ders kapsamında öğretilmektedir.
ELEC 301 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 301 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
Ön Koşul: Yok-S
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
ELEC 303 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 303 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GAS 309 Baharatlar ve Soslar
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders, baharat ve sosların tanımı, sınıflandırılması ve gastronomideki önemini kapsamlı biçimde ele alır. Türk ve dünya mutfaklarında kullanılan otlar, baharatlar ve soslar uygulamalı olarak incelenir. Lezzetlendirme süreçlerinde kullanılan bu unsurların duyusal, besinsel ve kültürel etkileri detaylandırılır.
3. YIL 2. DÖNEM
GAS 300 Staj II
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK:0 AKTS: 5
Öğrenci 20 gün olan bu stajı bölümün uygun bulduğu bir işyerinde ve meslek pratiği ortamlarında gerçekleştirir. Bölüm sitesi duyurularını takip ederek belirtilen formatta ve ilgili tarihte eksiksiz bir şekilde staj belgelerini teslim etmekle yükümlüdür.
GAS 316 Dünya Mutfakları
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS:8
Bu dersin içeriğinde Avrupa, Uzak Doğu, Asya ve Amerika kıtalarına ait mutfakların öne çıkan özellikleri ve uygulamaları yer alır. Öğrencilerin bu coğrafyalardaki yiyecek kültürü ve mutfakları konularında bilgi sahibi olmaları sağlanır. Dünya üzerindeki o bölgelere ait reçetelerin bilgisi teorik ve uygulamalı olarak verilir.
GAS 322 Türk Mutfağı 2
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 7
Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılmasının amaçlandığı bu dersin içeriğinde ayrıca Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri, eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması ve bugün gelinen noktada Türk yerel mutfak özellikleri yer alır. Öğrenciler coğrafi bölgelerin Türk mutfağına sunduğu zenginlikleri mevsim, iklim, toprak, hammadde, alışkanlıklar vb. açısından uygulamalarla öğrenirler. Bahar dönemine uygun olarak Akdeniz mutfağı, Ege mutfakları ağırlıklıdır.
ELEC 302 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 302 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. YK: 3 AKTS: 5
ELEC 304 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 304 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GAS 304 Duyusal Analiz ve Labarotuvar Teknikleri
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders, gıdanın duyusal kalite özellikleri ve gastronomideki önemi, duyusal algı, panelist seçimi ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, kullanılan skalalar, duyusal analiz tekniklerinin seçimi ve farklı mutfak teknikleri ve formülasyonları içeren gıdalara uygulanması, ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi gibi konularını içerir.
4.YIL 1.DÖNEM
GAS 401 Endüstriyel Mutfak ve Restoran Tasarımı
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Bu ders misafir edilecek müşterilerin taleplerini karşılayabilecek bir yapıda tasarlanacak olan restoranın ve endüstriyel mutfağın sahip olması gereken özelliklerin, genel konseptinin ve kullanılacak sistemlerin belirlendiği ve örneklerle açıklandığı bir derstir.
GAS 405 Gastronomide Yeni Trendler
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 6
Gastronomi ve yiyecek içecek sektöründeki güncel gelişmeleri incelemek, yorum yapmak , sürdürülebilir tarım, moleküler ve füzyon mutfak uygulamaları hakkında bilgi edinmek ,Türkiye de ve dünyada gastronomi müzeleri hakkında bilgi edinmek.
GAS 413 Unlu Mamul Üretimi
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 4 AKTS: 8
Bu dersin amacı, öğrencilere profesyonel mutfaklarda yapılan çeşitli tahıl ürünleri, un ve ekmek
çeşitleri, ve bu tahıl ürünlerinden yapılan farklı unlu mamül ürünlerinin hammaddeleri, yapım
aşamaları, kullanılan alet-ekipmanlarını aktarmaktır. Dersin uygulamasında ise, teorikte öğrenilen bilgi ve becerileri kullanarak farklı reçelerle, çeşitli fırıncılık ve pastane ürünleri, hamurlar, ekmekler, yapısında un bulunan tatlılar, yufka ve bu hamurlarla hazırlanan değişik tariflerin yapımı ve sunumu konusunda bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanır.
ELEC 401 Havuzu (Üniversite seçmeli dersler 401 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GE 411 Sistem Düşüncesi
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Bu ders sistem yaklaşımı ve diyagramları, Pareto analizi, Problem çözme metodolojisi, Kaizen yaklaşımını içerir.
ELEC 403 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 403 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GAS 407
Ön Koşul: Yok- S
Kredi: YK:3 AKTS:5
Bu ders, mutfakta gerçekleşen fiziksel ve kimyasal süreçlerin bilimsel temellerini açıklar. Gıdalarda meydana gelen jelatinleşme, emülsiyon oluşumu, viskozite değişimleri, kristalizasyon ve enzimatik reaksiyonlar gibi temel kavramlar incelenir.
4. YIL 2. DÖNEM
GAS 404 Mezuniyet Projesi
Ön Koşul: Yok - Z
Kredi: YK: 7 AKTS: 10
Bu derse kayıt yaptırabilmek için öğrencinin son dönem öğrencisi olması gerekir. Öğrenci dört yıl boyunca almış olduğu teorik dersler, pratik uygulamalar ve uygulamalı eğitimlerin sonucunda edindiği tecrübeleri birleştirerek alanında donanım sahibi olduğunu gösterebileceği bir proje çalışması yapar. Ders süresince öğrencilere araştırma yapma, literatüre ulaşma ve okuyup anlama, veri toplama, verilerin çözümlenmesi ve yorumlanması ve projenin yazılı ve sözlü olarak sunulması konularının anlatıldığı teorik dersler verilerek öğrencilerle birebir görüşme şeklinde yürütülerek tamamlanmaktadır.
GAS 406 Gıda Mevzuatı
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Türkiye'de ve Dünyada Besin kontrolünün amacını, gıda mevzuatında yer alan temel kavramları, Türkiye'de ve Avrupa'da besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri açıklamak ve değerlendirmektir.
GAS 408 Gastronomi ve İletişim
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Bu derste gastronominin kültürel miras olarak taşıdığı değer ve iletişimle kurduğu bağ çok yönlü olarak ele alınacaktır.
ELEC 402 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 402 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
ELEC 404 Havuzu (Bölüm seçmeli dersler 404 havuzunda yer alan derslerden biri seçilmelidir.)
A. GAS 422 Çikolata ve Pastacılık
Ön Koşul: Yok – Z
Kredi: YK: 3 AKTS: 5
Çeşitli tahıl ürünlerinin besleyici ve teknolojik özellikleri, un üretimi, ekmekçilik ve pastane ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve işlem akışındaki kullanılan makine ve ekipmanları içerir. Dersin uygulaması olarak her hafta mutfaklarda çeşitli pastane ürünleri (ekmek, börek, pasta, şerbetli tatlılar vb.) hazırlama üretim aşamaları öğrenciye gösterilir.
Etkinlik girişi yapılmamıştır.
Tümünü Gör